top of page

Wijnbouw

Wijngaard en Druif

Pinot gris

Van het hybridedruivenras 'regent' heb ik jaren geprobeerd een mooie rode wijn te maken, hetgeen me slechts (naar onze hoge normen) een keer is gelukt, namelijk in het topjaar 2009. 

Sinds 2012 jaar ben ik afgestapt (zoals vele andere wijnbouwers) om deze druif rood te verwijnen. Het Oogsten naar suikerrijpheid en niet naar fenolische rijpheid en er een rosé van maken is een heel wat betere optie. In 2013 werd onze regent door het VAW tot kampioen rosé uitgeroepen.

Sinds 2018 maken we van regent mousserende wijn. Het aroma is dat van aardbei en framboos. De kleur is ook indrukwekkend.

Het telen van druiven is een jarenlang leerproces. Het duurt enige tijd vooraleer men de wisselwerking van het klimaat, zijn druiven, de (onder)grond en het savoir-faire (in zijn geheel 'terroir') onder de knie heeft. 

In de eigen wijngaard te Vossem staan sinds 2006 vier druivenrassen aangeplant: 100 pinot gris, 80 dornfelder, 70 regent en 100 pinot noir. 

Met de 'pinot gris' heb ik jaren problemen ondervonden omdat door het hoog polyfenolgehalte en daarbij het steeds te voorzichtig sulfiteren oxidatieve tonen de overhand kregen. Dr Hans Van Nyen wees me op de mostoxidatie en sindsdien is de pinot gris met zijn lichte zoetrest tot de nobelste witte wijn van ons domein geworden.  

regent druif
dornfelder

De rode druif 'dornfelder' is onze lieveling. De kwetsbare druif in de wijngaard is in de fles een licht tanninerijke rode wijn die samen met pinot noir evolueert tot de subtielste van het huis. In assemblage met pinot noir krijgt deze ruggengraat en aroma's van kers. De wijn toont hoe rode wijn uit de Lage Landen moet zijn: subtiel, soepel, evenwichtig, lager alcoholpercentage, fijne tanninestructuur en weinig hout.

De 'pinot noir' is de losbessige spätburgunder. Na een zachte persbeurt en 18 maand sur lattes wordt deze de parel van het domein. Deze mousserende wijn rosé is een Brut met 5 bar druk en 6 à 7 gram dosage.

Spätburgunder - late pinot noir
chardonney

Eveneens in Vossem ligt de wijngaard Elzendal. Daar staan 40 chardonnay aangeplant sinds begin de jaren '80. Het ras is heel gevoelig aan schimmels en vraagt heel wat zorg. Doch is deze van groot belang voor onze cuvées omdat het aroma, aciditeit en body van de chardonnay noodzakelijk is om de witte wijnen naar een hoger niveau te tillen.

In Wezemaal op de Middelberg staan 80 müller-thurgau en 40 chasselas rouge. Dit zijn beide muscatdruiven. 

Door de jaren heen zijn er al heel wat planten gesneuveld door de schimmelziekte Esca. Deze wordt in de meeste gevallen veroorzaakt door grote snoeiwonden. Een lagere stamscheut opkweken of rooien zijn de enige oplossingen.

Ook hier gaat een beetje chardonnay bij om de müller-thurgau te ondersteunen. De lichtgekleurde witte is een speelse, heel toegankelijke droge wijn.

müller-thurgau
Druiven
  • White Facebook Icon

© 2016-2023 Koen Podevijn.

Domein Pot de Vin - hobbywijnbouw met passie

Niet gecommercialiseerd wegens onbetaalbaar lekker!

bottom of page