top of page
IMG_2395.JPG
Lutte raisonnée

Wijnbouw

La lutte raisonnée

Lieveheersbeestje

Ik ben opgegroeid met de muziekcassettes van Urbanus. Een van de hilarische moppen die me steeds is bijgebleven is deze ‘uit Biologisch Tuinieren’ uit 1983:

 

Urbanus vertelt dat zijn buurman boer is en dat hij rondrijdt met zijn tractor en een vieselijk geel poeder spuit op zijn akker. Kwaad interpelleert hij hem.
Urbanus: “Maar voor wat is dat nu allemaal weer nodig?”
Boerke: “Dat is poeder tegen de olifanten.”
Urbanus: “Maar hier zitten toch geen olifanten in ’t Pajottenland?”
Boerke: “Goe poeier hé jongen!”

Het mopje geeft helemaal de tijdsgeest weer. Er werd vroeger te veel gesproeid en tegen de te gebruiken hoeveelheid werd wel eens gezondigd. Sensibilisering de laatste decades heeft heel wat veranderd. Ook de prijzen van de gewasbeschermingsmiddelen zijn de hoogte ingeschoten waardoor de landbouwer, waaronder de wijnbouwer, meer bewust te werk is beginnen gaan.

Lichte aantasting botrytis chardonnay
Vlinder en pinot noir

Ik hanteer de lutte raisonnée. Deze bestrijdingsvorm  betekent in het Frans : ‘le bon produit, la
bonne dose avec le bon appareil, au bon moment.’ Of in het Duits : ‘So wenig wie möglich, so viel wie nötig’. De groei van de plant en de weersomstandigheden worden nauwlettend in het oog gehouden om op het juiste tijdstip te kunnen handelen. Er wordt niet meer zoals vroeger strikt periodiek ingegrepen waardoor sproeibeurten kunnen worden uitgesteld of overgeslagen. De natuur en wij worden er beter door.

  • White Facebook Icon

© 2016-2023 Koen Podevijn.

Domein Pot de Vin - hobbywijnbouw met passie

Niet gecommercialiseerd wegens onbetaalbaar lekker!

bottom of page