Klimaatverandering | Domein Pot de Vin | België
top of page

Wijnbouw

Klimaat

De klimaatverandering

Mauke - vochtaandoening

Mauke - vochtaandoening

De wijnbouwer moet heel alert blijven want de opwarming brengt meer vochtige dagen met zich mee. Echte meeldauw, valse meeldauw en botrytis zijn de te vrezen ziekten wil men met een kwalitatieve oogst naar de wijnkelder gaan. Storm- en hagelschade komen ook meer en meer voor. 

 

Milde winters zorgen dan weer voor grotere insectenplagen. Deze insecten hoeven de laatste jaren niet veel vorstdagen meer te vrezen waardoor ze niet meer gedecimeerd de lente invliegen.

Suzukii en roofvlieg

We zitten in België en Nederland op de meest noordelijke grens van de gebieden waar aan wijnbouw kan worden gedaan. Dit brengt een klimatologische problematiek naar druiventeelt met zich mee. De opwarming van de aarde zou een positieve invloed uitoefenen. Teeltzones schuiven op en maken hogere rijpheden mogelijk. Dit laatste kan zijn maar oogsten kan alleen maar nadat heel wat euvels zijn overwonnen.

Hoornaar en wespenval

Wespenval met hoornaar

De Aziatische fruitvlieg houdt van vocht en onze zomers om zich vliegensvlug te gaan vermenigvuldigen. Ze gaan doorheen het jaar van cultuur naar cultuur (aardbei, kers, kriek, moerbei, framboos, braam,..) om laatst met hun vernielingdrift bij de druif te eindigen. De vrouwelijke exemplaren prikken een gaatje in de schil van de bes waarna ze een talrijke hoeveelheid eitjes in de rijke voedingsbodem leggen. In de gekwetste bes wordt snel azijn gevormd en op een week tijd is de oogst verloren.

 

Door dicht bij de natuur te staan en kortbij op te volgen kunnen mooie oogsten worden binnengehaald.

Sluipvlieg vangt Suzukii - anno 2014

  • White Facebook Icon

© 2016-2023 Koen Podevijn.

Domein Pot de Vin - hobbywijnbouw met passie

Niet gecommercialiseerd wegens onbetaalbaar lekker!

bottom of page