top of page
Inhoud Boek

Mijn Boek

Mousserende Wijn

Méthode Traditionnelle

de praktijk - derde editie

Inhoud

Dom Pérignon - Champagne

Als gepassioneerd hobbyist wijnmaker ben ik in het voorjaar van 2016 op zoek gegaan naar hoe de wijnmaker der Lage Landen tot zijn mousserende wijn komt. Een tweede sterk uitgebreide editie zag in de lente van 2020 het levenslicht. Deze editie drong zich snel op omdat dit boek een hiaat vult in de Nederlandstalige vakliteratuur. Heel wat wijnbouwers slaan de weg in van mousserend wijnmaken en een praktijkgericht boek over hoe men in onze regio tot een geslaagde mousserende wijn komt, is naast deze titel niet voorhanden.

 

Het studieboek is opgebouwd uit zeven aparte delen. Het hoofdstuk ‘Mousserende Wijn’ legt de aandachtspunten bij het mousserend wijnmaken bloot. Deze verschillen sterk met deze van de ‘stille vinificatie’ als eindproduct. Het belang van de eiwitinhoud en de invloed van manno-proteïnen en bentoniet op de wijn doe ik hierin uitgebreid uit de doeken, want geen eiwit, geen mousserende wijn!


Daarna volgen twee grote hoofdstukken over het wijnmaken zelf. Steunend op de theorie kom ik altijd naar
de praktijkgerichte aanpak. Eerst werken we van druif naar stille wijn, daarna van stille wijn naar mousserend.
Met de kurk op de fles en de rustperiode achter de rug, komen we tot proeven. Hoofdstuk 5 belicht het belang van het koolzuurgas, het glas en de schenktemperatuur. Verder weerspiegelt hoofdstuk 6 wat 31 BENE-wijnmakers hebben geantwoord op de lange vragenlijst (enquête) die ik hen heb voorgeschoteld. Het geeft een praktijkgericht totaalbeeld van hoe in de Lage Landen mousserende wijn wordt gemaakt. Hoofdstuk 7 bevat de bijlagen waar voorafgaande tekst op verschillende plaatsen naartoe verwijst. Dit deel is een assemblage van wijnmakers-handleidingen en labo-analyses, die de theorie in de praktijk omzet. Achteraan in het boek zijn de trefwoorden verzameld. Dit maakt het u gemakkelijk tekst weer te vinden die aansluit bij de pop-upnieuwsgierigheid.

Tricolore ensemble wijnflessen

De Belgische en Nederlandse wijnbouw gaat er kwalitatief met rasse schreden op vooruit. De jeugdige wijnsector brengt alsmaar mooiere producten op de markt met dank aan de vele onderwijsinstellingen die de wijnbouwer sturen naar het maken van een succesvol product.

Ons klimaat speelt niet zozeer een rol bij het maken van witte wijn. Met de verworven kennis duiken bij de witte vinificatie niet veel problemen meer op. Maar voor rode wijnen is een fenolische rijpheid van de druif noodzakelijk. Ongunstige weersomstandigheden kunnen voor een kopbreker zorgen omdat het kwalitatief potentieel van het druivenras niet wordt gehaald.

 

We zien ook vaker de omslag naar het maken van mousserende wijn opduiken. In mindere oogstjaren, zoals dat van 2012, 2017 en zeker dat van 2021, stijgt het geproduceerd volume zelfs boven de helft uit.

Drukopbouw tijdens tweede gisting

Tussen de hoofdstukken door komen verschillende wijnkenners aan het woord: Gido Van Imschoot, Peter Doomen, Marc Roovers en Mariëlla Beukers delen elk hun impressie over de mousserende wijn van de Lage Landen. Op die manier wordt het glas mousserende wijn ook bekeken vanuit een ander perspectief dan dat van de wijnmaker.

Het boek 'mousserende wijn – de praktijk' derde editie is een leidraad voor zowel de hobbyist als (semi)professionele wijnmaker. Het groter publiek kan zijn kennis verrijken rond deze nichemarkt met bruisende ambitie.

Zitten er eiwitten in wijn? Welke problemen ondervindt de wijnbouwer /–maker der Lage Landen? Welke druivenrassen worden hier tot mousserend verwijnd? Waarom worden resistente druiven professioneel toch nog conventioneel geteeld? Wat zijn de verschillen binnen de Lage Landen? Komt de verworven kennis alleen uit Frankrijk? Waarom is voor de conservering van dit soort wijn amper sulfiet nodig?

Extract

pot-de-vin

Mijn Boek

Mousserende Wijn

Méthode Traditionnelle

de praktijk - derde editie

Inkijkexemplaar

Boek 3 Mousserende Wijn - CoverBack.jpg

Recensies

Recensies

“Het blijft zoeken naar gedegen literatuur in het Nederlands en wanneer men toch iets in handen krijgt stel ik me zeer kritisch op … maar niet met deze uitgave. Zowel de professionele- als amateur wijnbouwer kunnen met dit zeer begrijpbaar en overzichtelijk handboek aan de slag. Chronologisch, onderbouwd met cijfers en analyses, handige tips en tricks. Een mooi geïllustreerd boek dat steeds binnen handbereik ligt en van tijd ook op mijn nachtkastje belandt. Op zoek naar een specifiek item, je zal het makkelijk terugvinden. Lezen en herlezen … ik beschouw het als mijn basisliteratuur bij het produceren van mousserende wijn." Wouter Bogaert, Wijngaard Het Verhaal LZ

 

"Proficiat met dit werkstuk, mede op deze manier kunnen we onze wijnen op de wereldkaart zetten.” Professor dr. Ghislain Houben, Wijndomein Hoenshof

“Zeg niet meer toevoegen van gist of inoculeren maar zeg INZAAIEN van gist. Prachtig toch, “deze morgen heb ik de most ingezaaid”. Spreek ook niet meer van dégorgeren van mousserende wijn, dat is Frans. Spreek liever van KELEN van de wijn. Bijvoorbeeld ‘in de vlucht kelen van een wijn’ in plaats van ‘dégorgement à la volée’. Ik weet niet wat jij ervan vindt, maar ik vind het mooi en krachtig. Het COMPOSTEREN van de gist, werkelijk prachtig verwoord, die man moet een medaille krijgen!” Stefaan Soenen, wijnrecensent

"Een must-have voor iedereen die aan schuimwijn wil beginnen. Wie voelt zich geroepen om een soortgelijk boek te schrijven over het maken van stille wijn? Wit, rosé, rood en zoet. Zou een mooie reeks kunnen zijn." Filip Stevens, Wijngoed Fortune

 

"Ik ken weinig handboeken die tegelijk technisch up-to-date zijn en ook nog eens mooi om in te kijken. Ik vermoed dat ik zo’n beetje een standaardwerk in de hand heb...

Hartelijk dank!" Jan Caudron, Kampenberg/Vinitec.be

“Jouw boek is echt interessant en toegankelijk. Ik ben geen wijnmaker maar dankzij jou voel ik me minder “naakt” als ik over bubbels lesgeef.” Vicky Corbeels, Wine Lady of the Year 2015

“Ik vind het boek een heel interessant naslagwerk, boordevol tips en heel instructief, niet alleen voor de hobbyistwijnbouwer maar ook voor de professionele wijnbouwer.”  

Filip Decroix, Wijngoed Zilver Cruys

"Daarnet heb ik het boek even doorbladerd en het is echt een heel knap boek geworden. Je herziene uitgave is mooi en aantrekkelijk uitgegeven en staat boordevol interessante info. Een absolute aanrader voor de vele wijnmakers te lande en uiteraard ook voor de wijnliefhebber."

Gido Van Imschoot, Ambassadeur Champagne en auteur

"Een must en leidraad, voor al wie degelijk mousserende wijn wil maken. Het beste boek in zijn soort. Super, top. Van een zeer bescheiden top wijngaardenier"

Eddy Durnez, Zeewientje/docent wijnmaken

"Dankzij dit puike werk hoeven we ons niet te vervelen..." Peter Doomen, Ambassadeur Champagne en auteur

"Wij kennen Koen als een wijnmaker met passie, een onderzoeker, een didacticus die zich toegelegd heeft om het maken van mousserende wijnen op schrift en in beeld te brengen. Het boek is een absolute must voor wijnmakers, liefhebbers en professionals in de wijnwereld van de Lage Landen.

Perfect om geïnteresseerden van de Lage Landen van professionele informatie te voorzien! Proost Koen." Jeanette en Piotr Van Der Steen, Château Bon Baron 

"Het nieuwe boek is een waar naslagwerk geworden voor wie aan de slag wil met schuimwijn. Hier en daar erg technisch, maar zeer goed onderbouwd en met ongelofelijke expertise geschreven en geïllustreerd. Proficiat, Koen!" Marc Roovers, rieslingadept

“Proficiat met jouw boek, het ziet er prachtig uit!!! Zoveel arbeid in gestoken, dikke pluim!!!”   

Karel Henckens, Wijndomein Aldeneyck

"Ik ben getuige van een mooi naslagwerk voor wijnmakers van alle niveau. Keep up the good work Koen!" Patrick Nijs, Wijnfactorij

promofilm boek

Promomateriaal Boek

Promotiefilm boek

'Mousserende Wijn

méthode traditionnelle

 de praktijk'

Persbericht

Persbericht

Persbericht boek mousserende wijn

Het boek is in de eerste plaats een handleiding voor de wijnmaker om tot de perfecte mousserende wijn van de Lage Landen te komen, die gemakkelijk kan wedijveren met champagne.

Daarnaast biedt dit boek de wijnfanaat, docent en sommelier de kans om kennis op te doen rond de problematiek van noordelijk gelegen wijngaarden.

Onze wijnbouwsector is een nichemarkt die moet worden ontgonnen. Eenmaal gekend zal deze snel bemind zijn. Zeker in deze tijden van economische onzekerheid is het geen overbodige luxe de interesse aan te wakkeren.

Colofon Boek

Mijn Boek

Mousserende Wijn

Méthode Traditionnelle

de praktijk - derde editie

Kenmerk boek

en auteursrecht

Boek 3 Mousserende Wijn - Cover - HiRes3 copy.jpg

Eerste uitgave: mei 2016
Tweede uitgave: maart 2020

Derde uitgave: mei 2022


Tekst en fotografie © Koen Podevijn

D/2022/Podevijn Koen, uitgever
ISBN  9789082554021

168 pagina's
NUR 447

Uitgave in eigen beheer

BTW-nummer: BE0660.998.877

 

© 2016-2022. Alle rechten voorbehouden. Niets uit deze uitgave mag worden verveelvoudigd, opgeslagen in een geautomatiseerd gegevensbestand of openbaar gemaakt, in enige vorm of op enige wijze, hetzij elektronisch, mechanisch door fotokopieën, opnamen, of enige andere manier, zonder voorafgaande schriftelijke toestemming van de uitgever. De docent, die zijn voordracht (gedeeltelijk) opbouwt vanuit dit boek, is verplicht de titel en de auteur te vermelden. Ondanks alle aan de samenstelling van dit boek bestede
zorg kan noch de uitgever noch de auteur aansprakelijk worden gesteld voor eventuele schade die het gevolg is van enige fout in deze uitgave.

Boek kopen

Kostprijs: 38 euro (BTW inbegrepen, exclusief verzendingskosten)

Vanaf een hoeveelheid van drie stuks of meer gelden voordeliger aankoopprijzen!


Het boek wordt standaard naar uw thuisadres verstuurd: via Bpost binnen België voor 8 euro en via DPD naar Nederland voor 12 euro. Bij betaling dient u dus deze kost bij te tellen.

Verstuur steeds een mail bij betaling. Van zodra ik uw betaling ontvangen heb, verstuur ik het boek meteen.

Indien u een voordeligere manier ziet om de standaard verzendingskosten te omzeilen dan kan u dit steeds aangeven. Een levering naar een dichtstbijzijnde winkel of postcentrum is altijd goedkoper (Bpost, DPD parcelshop). Ik ga daar graag in mee. Ik heb daarvoor uw postpunt van uw keuze nodig. Hou er wel rekening mee dat deze weg van verzenden net iets langer kan duren.

Mocht u in de buurt zijn van B-3080 Vossem dan is afhalen zelfs een optie. 

Internationale betalingsgegevens (voor België, Nederland,... identiek)
IBAN    BE09 7360 2512 2357
BIC      KREDBEBB

PROMO: Tot nader order neem ik de helft van de verzendingskosten voor mijn rekening!

Concreet kost de verzending u momenteel:

Thuisbezorging (BE) Bpost 4 euro en (NL) DPD 6 euro.

Postpunt naar keuze (BE) BPost 3 euro en (NL) DPD 5 euro.

DEELNEMERS CURSUS: Volg de instructies die de organisator van de cursus je heeft doorgegeven. Vergeet niet de kortingscode in het onderstaande formulier te vermelden.

 

EXTRA 1: Nieuw is dat ik een begeleiding voor de aanmaak van de giststarter voor de tweede gisting aanbied. Het gaat om een excel template met daarbij de gebruiksaanwijzing en een ingevuld voorbeeld. Ik vraag hiervoor een kleine bijdrage van 5 euro. Dit pakket kan u los bestellen.

EXTRA 2: Indien u het boek via mijn site heeft aangekocht, dan mag u me met het factuurnummer praktijkproblemen voor de voeten werpen! U moet dan wel eerst het boek hebben doorgenomen :-)

OPGELET: Tracht de opgave van een hotmailadres te vermijden. Hiermee durven antwoorden in de spamfolder te belanden. 

Boek 3 Mousserende Wijn - Cover back - HiRes1 copy.jpg

Bericht ontvangen! Bedankt.

Biografie

Koen Podevijn is hobbyistwijnmaker en heeft zijn kennis opgebouwd door allerhande cursussen te volgen en zelfstudie. Inmiddels heeft hij ruim 15 jaar ervaring met het maken van wijn.
Op zijn minidomein van amper 7 are op de zuidflank van de Voer, die vanuit het Zoniënwoud naar Leuven stroomt, staan 350 wijnstokken aangeplant. De druivenrassen die in 2006 werden aangeplant zijn: pinot gris, dornfelder, regent en pinot noir. Ze staan op zandleembodem. Koen verzorgt ook nog twee andere wijngaarden: hij onderhoudt de oudste wijngaard van Wezemaal, gelegen op de zuidflank van de Middenberg, waar müller-thurgau en siegerrebe staan aangeplant op ijzerzandsteenbodem, en in zijn woonplaats krijgen op een ander klein lapje grond
een veertigtal chardonnay de nodige zorg. Deze staan op kleileembodem. Beide wijngaarden zijn ouder dan dertig jaar, minder productief maar kwaliteitsvol.
Na enkele jaren van uitsluitend stille wijn maken is Koen zich gaan verdiepen in het maken van mousserende wijn. Problemen die opdoken bij de vinificatie werden afgetoetst met docenten en producenten uit binnen- en buitenland. Omdat hij die kennis wil delen, is het tot de uitgave van een
eerste, een tweede en nu tot een derde boek gekomen.
Met het schrijven van een eerste boek over het praktijk-gericht maken van mousserende wijn in de Lage Landen heeft hij het vertrouwen van vele wijnbouwers gewonnen. Zijn boeken worden door velen beschouwd als de leidraad om tot een succesvolle ‘méthode traditionnelle’ te komen.
De noodzaak om kennis te delen is hoog. Daarom doceert Koen sinds 2017 over het maken van mousserende wijn aan verschillende verenigingen en organisaties. Theorie en praktijkervaring vormen een mooie assemblage in zijn presentaties. Zijn wijnen vormen zijn visitekaartje.

Koen Podevijn - auteur boek mousserende wijn
Boek kopen
Biografie
  • White Facebook Icon

© 2016-2023 Koen Podevijn.

Domein Pot de Vin - hobbywijnbouw met passie

Niet gecommercialiseerd wegens onbetaalbaar lekker!

bottom of page