top of page
461_2019_01_25 Droesemdopjes 12.JPG
Video Zone

Schuimwijn Maken

Video Zone

 Praktijkvoorbeelden

Degorgeren kan men op twee manieren doen: enerzijds is er de 'dégorgement à la volée', waarbij men heel wat risico heeft veel wijn te verliezen of heel wat depot achter te laten in de fles. Anderzijds is er de 'dégorgement à la glace', waarbij de wijn wordt gekoeld en de neerslag wordt bevroren.

Ik verkies deze laatste omdat hierbij de wijn perfect kan worden aangevuld en eventueel kan worden voorzien van een dosagelikeur.

Goed koelen van de wijn is hierbij wel het sleutelwoord!

(Geluid aanzetten)

Video - Dégorgement à la Glace

 

De bovenstaande film toont het afsluiten met een kurk met behulp van de ELVAmac 55C (december 2020). De tweede film is een voorbeeld van het afstoppen met een plastic stop. 

Video - Manueel aanbrengen van de champagnehuls.

 

Enkele dagen na het degorgeren wordt de fles aangekleed. Het etiket dat de lokale artiest heeft ontworpen wordt op de fles gekleefd en de champagnehuls wordt rond de hals van de fles gevouwen. Voor kleine partijen wijn moet men zeker geen dure apparatuur aanschaffen. Manueel krijgen we de coiffe ook perfect op zijn plaats.

Video - Machinaal degorgeren Wijndomein Aldeneyck

Op 3 april 2018 heb ik bij Wijndomein Aldeneyck het degorgeren bijgewoond. Loonwerkers uit Duitsland werken de 'dégorgement à la volée' af aan een tempo van 450 flessen per 35 minuten (inhoud gyropallet). Prachtige ervaring! (Research tweede editie boek)

  • White Facebook Icon

© 2016-2023 Koen Podevijn.

Domein Pot de Vin - hobbywijnbouw met passie

Niet gecommercialiseerd wegens onbetaalbaar lekker!

bottom of page