top of page

Wijnmaken

Assemblage

Van monocépage tot cuvée

Druivenrassen Domein Pot de Vin

Zeven verschillende druivenrassen

Eenmaal de monocépages klaar zijn, gaan Anne en ik de wijnen de assemblageproef aan om de enkelingen naar een hogere dimensie op te krikken. En jazeker, vrouwen proeven beter!

Müller-thurgau mist algauw een beetje kracht en met enige ondersteuning van chardonnay tovert men deze snel om. Pinot gris kan gemakkelijk op eigen benen staan maar opnieuw met chardonnay krijgt deze de final touch die het verdient. Dornfelder, die snel te licht wordt bevonden, krijgt kracht en een dosis zachte tannines wanneer pinot noir wordt toegevoegd.

We zijn dus sterke voorstanders van assemblages.

Wijnen assembleren

Alle druivenrassen worden los van elkaar gevinifieerd. Naargelang de druif, seizoen en gezondheidstoestand van de druiven wordt een ander schema gevolgd. Te zure oogst zal gaan naar een mousserend eindproduct, niet tot volle rijpheid gekomen rode druiven worden naar rosé verwijnd. Op die manier zijn de ingrepen op de most minimaal. Elk jaar dus opnieuw een uitdaging.

Overhevelen op Domein Pot de Vin.

Overhevelen

Elk jaar in april wijden we twee avonden aan deze puzzel. Ik ken de wijnen en geef in hoofdlijn aan waar de plus en de min van elke wijn ligt. Een tekort aan aciditeit of karakter wordt aangevuld met een andere complementaire wijn .

Bij twijfel volg ik de assemblage die Anne heeft bepaald en worden de wijnen zo effectief gemengd. Na een stabilisatieperiode gaan we bottelen.

Vijf monocépages - Siegerrebe gaat van de start bij müller-thurgau en dornfelder zit nog op cuve. 

  • White Facebook Icon

© 2016-2023 Koen Podevijn.

Domein Pot de Vin - hobbywijnbouw met passie

Niet gecommercialiseerd wegens onbetaalbaar lekker!

bottom of page