Wijnmaken

 

Van monocépage tot cuvée

Zeven verschillende druivenrassen

Eenmaal de monocépages klaar zijn, gaan Anne en ik de wijnen trachten te assembleren om deze naar een hogere dimensie op te krikken. En jazeker, vrouwen proeven beter!

Müller-thurgau mist algauw een beetje kracht en met enige ondersteuning van chardonnay tovert men deze snel om. Pinot gris kan gemakkelijk op eigen benen staan maar opnieuw met chardonnay krijgt deze de final touch die het verdient. Dornfelder, die snel te licht wordt bevonden, krijgt kracht en tannine wanneer pinot noir wordt toegevoegd.

We zijn dus voorstander van assembleren.

Alle druivenrassen worden los van elkaar gevinifieerd. Naargelang de druif, seizoen en gezondheidstoestand van de druiven wordt een ander schema gevolgd. Te zure oogst zal gaan naar een mousserend eindproduct, niet tot volle rijpheid gekomen rode druiven worden naar rosé verwijnd. Op die manier zijn de ingrepen op de most minimaal. Elk jaar dus opnieuw een uitdaging.

Overhevelen

Elk jaar in april wijden we twee avonden aan deze puzzel. Ik ken de wijnen en geef in hoofdlijn aan waar de plus en de min van elke wijn ligt. Een tekort aan aciditeit of karakter wordt aangevuld met een andere complementaire wijn .

Bij twijfel volg ik de assemblage die Anne heeft bepaald en worden de wijnen zo effectief gemengd. Na een stabilisatieperiode gaan we bottelen.

Vijf monocépages - Siegerrebe gaat van de start bij müller-thurgau en dornfelder zit nog op cuve. 

  • White Facebook Icon

© 2016-2020 Koen Podevijn.

Domein Pot de Vin - hobby wijnbouw met passie

Niet gecommercialiseerd wegens onbetaalbaar lekker!