top of page

Wijnmaken

Etiketten

ism de lokale artiest

Elk jaar vindt in Tervuren ‘ArTiestenToer’ plaats. Dit is een opendeur bij de lokale kunstenaar en kan men zijn atelier  bezoeken. Voor het ontwerp van onze etiketten probeer ik elk jaar een artiest warm te maken. Men gaat daar graag op in, dit met een knipoog naar Château Mouton-Rothschild.

De etiketten van de wijnen uit 2011 werden bekleed door Ward Lernout.

 

Ward is geboren te Geluwe (West-Vlaanderen) op 3 mei 1931. Hij leerde tekenen van zijn vader Kamiel Lernout en schilderen aan de Stedelijke Academie voor Schone Kunsten van Menen (kunstschilders F.Wallecan en E. Van Overberghe). Na een lang verblijf in Afrika, vestigde hij zich in 1964 te Tervuren. Hij was werkzaam in de reclame- en perswereld tot 1990, maar is jaarlijks exposerend sedert 1970.

Ward overleed in 2019. We koesteren de herinneringen aan hem. Hij was een aimabel man.

Etiketten

Voor mijn allereerste etiketten ben ik destijds bij mijn inmiddels oud-collega Dirk Mutsaerts gaan aankloppen.

De onderwerpen die hij behandelt zijn niet alleen vaak heel persoonlijk, zijn vrouw en kind of een zelfportret, maar het zijn soms ook beelden, (foto’s, film of reclamebeelden) die hem zelf sterk hebben geraakt, zoals de reeks lithografieën Schmück Mädchen of het oliedoek Auschwitz-Sarajevo of beelden die sterke gevoelens willen oproepen zoals de litho “The kiss” uit 1997 of eenvoudigweg de soms provocerende, soms tedere, soms ongenaakbare poses van de modellen die hij portretteert. Dirk Mutsaerts schildert en tekent heel veel lichamen, veelal vrouwenlichamen. 

Dirk Mutsaerts
Valentine Verhaegen - croque la vie

Ook Valentine Verhaegen hebben we leren kennen via Artiestentoeren.

 

Ze is illustratrice van beroep. Ga zeker eens kijken op haar website. Ze maakt sprekende aquarellen en schildert levendig met acrylverf. De etiketten van 2015 heeft zij met enorm enthousiasme ontworpen. Op de vier etiketten komt steeds een vosje terug. We wonen beiden in Vossem.

Een jaar later vonden we Sylvie Monden bereid om de flessen wijn van 2016 te bekleden. Haar gedrevenheid is kenmerkend. Het resultaat is geworden dat alle flessen een behaatje of twee dragen.

 

Sylvie Monden (°1971, Turnhout) woont en werkt in Vossem. Zij maakt grafisch werk. Alledaagse dingen uit haar eigen leefwereld vormen een aanleiding om beelden te maken. Vertrekkend van een herkenbaar object komt zij vaak uit bij abstracte patronen en structuren van repetitief weergegeven lijnen.

 

Tijdens Artiestentoer 2016 werden we gecharmeerd door de aquarellen met warme, zomerse tinten van Jean-Marie De Pauw. Het was niet moeilijk om Jean-Marie te overtuigen om de etiketten van de wijnen 2017 te gaan ontwerpen. Het was niet de eerste keer dat hij zijn kunst verweeft met wijn.

 

Jean-Marie De Pauw werd in 1950 geboren in Tervuren. Aquarel is zijn grote liefde. De sensibiliteit bij de artistieke behandeling van de materialen spreekt Jean-Marie De Pauw aan. Met een vrij lichte toets - die soms iets forser uitkomt - schept hij op een verrassend eenvoudige wijze een eigen, kleurrijke wereld. Zijn aquarellen zijn in evenwicht en ook het papier krijgt de kans om een belangrijke rol te spelen in het spel van licht en kleur.

Men kent zijn werk tot ver in het buitenland. De laatste jaren veroverde hij bijvoorbeeld de Franse Bourgognestreek. Topwijn en topkunst gaan daar schijnbaar ook hand in hand. Ze vormen inderdaad een perfecte harmonie. Een harmonie die zich ook in elk van Jean-Maries werken manifesteert.

Tijdens de 16de editie van Artiestentoer Tervuren werden we gefascineerd door de werken van Borislav Varadinov. Een reeks werken ademde Bruegel, een heel groot werk Jeroen Bosch en andere Dali. In het Nieuwsblad werd zijn laatste expositie "Hierogamy" omschreven met de woorden "Met erg nauwkeurige potloodschetsen focust Varadinov als een hedendaagse Da Vinci op het menselijk lichaam". 

 

Borislav is een professionele Bulgaarse kunstenaar. Sinds 2009 heeft hij zijn atelier in Tervuren. Het kriebelde meteen om hem te vragen of we het reproductierecht konden krijgen over een reeks van zijn werken. Hij antwoordde dat hij speciaal voor ons een twaalftal werken zou maken waaruit we eind juni zouden mogen gaan kiezen. We hebben dit inmiddels gedaan. Het resultaat is ronduit fantastisch!

 

Sprekende schaduwen, Borislav Varadinov
Wat kan het ons schelen (in kader).jpg

Kunst intrigeert en kan je beroeren. Tijdens de artiestentoer 2022 stelde Gerda Debyser tentoon in de bloemenzaak Flower Lady op de markt van Tervuren. Tussen de bloemenpracht spraken de werken me meteen aan. Er zit een ziel in haar kunst. Gerda was er meteen voor gevonden om de etiketten van het oogstjaar 2022 te gaan verzorgen. Een super samenwerking loopt. De wijn is nog in wording, de meeste etiketten kregen al gestalte. 

  • White Facebook Icon

© 2016-2023 Koen Podevijn.

Domein Pot de Vin - hobbywijnbouw met passie

Niet gecommercialiseerd wegens onbetaalbaar lekker!

bottom of page